Pizza recept
Ez egy kipróbált és finom alap pizzarecept. Ha követed a leírást, nem tudod elrontani (vagy csak nehézségek árán). Egyszerű, kb. egy óra alatt lehet elkészíteni és tálalni. A feltéteket tetszés szerint lehet variálni.Ez a mennyiség két nagy tepsi vékony tésztás pizzához, vagy 3 tányér méretű vastagabb (4 vékony) tésztás pizzához elég.
Előny, hogy nem kell méricskélni, csak kb. eltalálni, hogy hol van a fele a lisztnek és az élesztőnek. Ha 3 decis bögrében futtatjuk a tejet, akkor harmadáig öntjük bele.
Ha nem használjuk fel az összes tésztát, nejlonba csomagolva napokig eltarthatjuk a hűtőben, vagy lefagyasztva hetekig/ hónapokig a fagyasztóban.
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg finomliszt (fél csomag)
2,5 dkg élesztő (fél csomag)
1 dl langyos tej
1-1,5 dl víz
1 kávéskanál cukor
kb. 3 kávéskanál só
4 evőkanál olaj (nyugodtan elhagyható!)
liszt a formázáshoz
olaj a kenéshez
Pizzaszósz
Feltétek
Elkészítés:
Pizzatészta
1. A langyos, 40 C-nál nem melegebb (nem süti meg az ujjunkat, ha beledugjuk) tejbe beletesszük a cukrot, beletördeljük az élesztőt és elkeverjük.
Nagyon fontos, hogy a tej langyos legyen! Hideg tejben nem kel meg az élesztő, túl melegben pedig elpusztulnak az élesztőgombák.
Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a 3 dl-es bögre pereméig hagyjuk kelni (duplájára kel, 8-10 perc alatt).
2. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük
3. A lisztet keverőtálba szitáljuk. Ezzel levegősebb lesz és gyorsabban megkel a tészta.
A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és hagyjuk állni 5-10 percig, hogy tovább keljen.
4. Hozzáadjuk a sót, az olajat (elhagyható!) és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk.
Utána vagy kézzel, vagy robotgéppel addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától (és már nem ragad a kezünkre sem). Ha szükséges, tegyünk hozzá a dagasztás közben még lisztet vagy folyadékot (egyszerre nagyon keveset).
Majd tetejét megszórjuk egy pici liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 percig).
5. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, erőteljesen átgyúrjuk – összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel, ujjainkkal a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
Pizzafeltét
6. Olajjal vékonyan kikenjük a tepsit, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen.
A tésztalapot vékonyan megkenjük olajjal (elhagyható!), paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti feltétekkel (zöldségekkel, hússal, sonkával), kevés oregánót és bazsalikomot szórunk rá, ráreszeljük a sajtot, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Bolognai pizza (Pizza Bolognese)
Bolognai mártás kerül a bolognai spagettire, avagy olaszosan a Spagetti Bolognese-re. Ez egy tipikus olasz étel, és a pizzához hasonlóan világszerte sok helyen kerül az asztalokra.
Bolognai mártás
Du Barry Pizza
+
4-5 rózsa karfiol
10 dkg mozzarella (elhagyható)
Mornay mártás
Madame du Barry
Frankfurti pizza
+
10 dkg kelkáposzta
10 dkg füstölt tarja
1 pár virsli
1 paradicsom
oregano, bors
10 dkg parmezán sajt
A tetejére tesszük a virslit.
Előmelegített sütőbe toljuk és készre sütjük.
Gombás pizza
Pizzarajongóknak íme egy fokhagymás, petrezselymes gombás pizza recept.
Hozzávalók:
pizzatészta, paradicsomos pizzaszósz
+
30 dkg nyers, vegyes gomba
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
Fél csomag petrezselyem
Só, bors
10 dkg gauda sajt
10 dkg mozzarella sajt
+
30 dkg nyers, vegyes gomba
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
Fél csomag petrezselyem
Só, bors
10 dkg gauda sajt
10 dkg mozzarella sajt
Elkészítés:
1. A sütőt 250 °C-ra (légkeveréses sütő 230 °C, gázsütő 6-os fokozat) előmelegítjük.
2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymagerezdeket felszeleteljük.
3. Előkészítjük a gombát, megmossuk, háztartási papírtörlővel megtörölgetjük, majd vékony szeletekre vágjuk.
4. A goudát lereszeljük, a mozzarellát felszeleteljük.
5. A petrezselymet apróra vágjuk.
6. Egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, és üvegesre pároljuk benne a hagymát és a fokhagymát.
7. Hozzátesszük a gombát és 2 percig megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk.
8. A pizzaszószt a nyers pizzatésztára terítjük.
9. Ráhalmozzuk a hagymás gombát, megszórjuk petrezselyemmel, beborítjuk a sajtokkal.
10. 12–15 percig sütjük, amíg a tészta szélei világosra nem pirulnak.
11. Megszórjuk reszelt sajttal és az előmelegített sütőbe toljuk, készre sütjük.
2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymagerezdeket felszeleteljük.
3. Előkészítjük a gombát, megmossuk, háztartási papírtörlővel megtörölgetjük, majd vékony szeletekre vágjuk.
4. A goudát lereszeljük, a mozzarellát felszeleteljük.
5. A petrezselymet apróra vágjuk.
6. Egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, és üvegesre pároljuk benne a hagymát és a fokhagymát.
7. Hozzátesszük a gombát és 2 percig megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk.
8. A pizzaszószt a nyers pizzatésztára terítjük.
9. Ráhalmozzuk a hagymás gombát, megszórjuk petrezselyemmel, beborítjuk a sajtokkal.
10. 12–15 percig sütjük, amíg a tészta szélei világosra nem pirulnak.
11. Megszórjuk reszelt sajttal és az előmelegített sütőbe toljuk, készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
5 megjegyzés:
Mindig is nagyon szerettem a pizzát! Nem véletlen... :)
Megnyugtató a kutatás eredménye, bár eddig sem volt lelkiismeret furdalásom, ha pizzát ettem.
Étvágygerjesztőek a receptjeid.
Nagyon szeretem!!!
Engem sem nagyon érdekelt egyetlen kutató nagyképűsködése sem, ha netán pizzát rendeltem, de ezután sem fogok csak azért ezt rendelni, mert antioxidáns vagy antidepressziós lenne! Egy jó, ízletes pizza, egy korsó sör, a kutatók foghatnak neki az analízisnek! :-)))
Tény, ami tény,a pizza finom, a pizzát szeretik,a pizza népszerű! -D
Megjegyzés küldése