2011. március 2., szerda

A LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTELEK EGYIKE A PIZZA

Meglepő, nem? Mert évtizedek óta úgy beszélünk a kerek finomságról mint a hízás egyik fő okozójáról - írja a CNN. Erre most kiderítette egy amerikai kutatócsapat, hogy a pizza rendkívül sok antioxidánst tartalmaz. Az antioxidáns pedig megszünteti a szervezetben lévő káros szabadgyököket!

Pizza recept
Ez egy kipróbált és finom alap pizzarecept. Ha követed a leírást, nem tudod elrontani (vagy csak nehézségek árán). Egyszerű, kb. egy óra alatt lehet elkészíteni és tálalni. A feltéteket tetszés szerint lehet variálni.
Ez a mennyiség két nagy tepsi vékony tésztás pizzához, vagy 3 tányér méretű vastagabb (4 vékony) tésztás pizzához elég.
Előny, hogy nem kell méricskélni, csak kb. eltalálni, hogy hol van a fele a lisztnek és az élesztőnek. Ha 3 decis bögrében futtatjuk a tejet, akkor harmadáig öntjük bele.
Ha nem használjuk fel az összes tésztát, nejlonba csomagolva napokig eltarthatjuk a hűtőben, vagy lefagyasztva hetekig/ hónapokig a fagyasztóban.
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg finomliszt (fél csomag)
2,5 dkg élesztő (fél csomag)
1 dl langyos tej
1-1,5 dl víz
1 kávéskanál cukor
kb. 3 kávéskanál só
4 evőkanál olaj (nyugodtan elhagyható!)
liszt a formázáshoz
olaj a kenéshez

Pizzaszósz
Feltétek

Elkészítés:
Pizzatészta
Pizzatészta

1. A langyos, 40 C-nál nem melegebb (nem süti meg az ujjunkat, ha beledugjuk) tejbe beletesszük a cukrot, beletördeljük az élesztőt és elkeverjük.
Nagyon fontos, hogy a tej langyos legyen! Hideg tejben nem kel meg az élesztő, túl melegben pedig elpusztulnak az élesztőgombák.
Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a 3 dl-es bögre pereméig hagyjuk kelni (duplájára kel, 8-10 perc alatt).

2. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük
3. A lisztet keverőtálba szitáljuk. Ezzel levegősebb lesz és gyorsabban megkel a tészta.
A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és hagyjuk állni 5-10 percig, hogy tovább keljen.

Pizzatészta
4. Hozzáadjuk a sót, az olajat (elhagyható!) és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk.
Utána vagy kézzel, vagy robotgéppel addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától (és már nem ragad a kezünkre sem). Ha szükséges, tegyünk hozzá a dagasztás közben még lisztet vagy folyadékot (egyszerre nagyon keveset).
Majd tetejét megszórjuk egy pici liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 percig).
5. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, erőteljesen átgyúrjuk – összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel, ujjainkkal a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
Pizzafeltét
Pizzafeltét
6. Olajjal vékonyan kikenjük a tepsit, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen.
A tésztalapot vékonyan megkenjük olajjal (elhagyható!), paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti feltétekkel (zöldségekkel, hússal, sonkával), kevés oregánót és bazsalikomot szórunk rá, ráreszeljük a sajtot, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.
Jó étvágyat hozzá!

Pizza feltétekPizza feltétekPizzafeltét variációk



Bolognai pizza (Pizza Bolognese)

A Bolognai pizza feltétje a bolognai mártás, erre kerül a reszelt sajt.
A bolognai mártás hagymából, zöldségekből, paradicsomból főzött mártás, amibe darált húst is keverünk.
Bolognai mártás kerül a bolognai spagettire, avagy olaszosan a Spagetti Bolognese-re. Ez egy tipikus olasz étel, és a pizzához hasonlóan világszerte sok helyen kerül az asztalokra.
Természetesen az étel Bolognából származik, ami Észak-Olaszország egyik híres városa, a Renó folyó mellett, a Pó síkságon.
Bolognai mártás
Bolognai mártás
 
 

Du Barry Pizza

Madame du Barry a Napkirály szeretője volt. Bizonyára azt szerette volna, ha a szépségéről híresül el, de nem így történt. Ha a “dubarry” nevet emlegetjük, akkor egy étel elkészítési módra gondolunk.
A du Barry módra készült étel karfiolt tartalmaz, és Mornay mártással (sajtos besamel) van nyakon öntve.
Hozzávalók:
pizzatészta
+
4-5 rózsa karfiol
10 dkg mozzarella (elhagyható)
Mornay mártás
A Mornay mártás elkészítését itt találod: Mornay mártás
Madame du Barry
Madame du Barry
Elkészítés:
A karfiol rózsákat sós vízben 5-8 percig főzzük. Lecsepegtetjük.
Elkészítjük a Mornay mártást. A pizzatésztára kenjük a mártás 1/4-ét.
A karfiolt kisebb darabokra tördeljük és a tésztára tesszük. Rálocsoljuk a mártás többi részét.
Megszórjuk sajttal, de akár el is hagyhatjuk, mert a mártás tartalmazza a sajtot.
Forró sütőben készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
 
 
Frankfurti pizza
 
 

Frankfurti pizza

Ha szereted a frankfurti levest, akkor a Frankfurti pizzát is szeretni fogod. Ugyanazok a hozzávalói, mint a frankfurti levesnek: kelkáposzta, füstölt hús, virsli…
Hozzávalók:
pizzatészta, paradicsomos pizzaszósz
+
10 dkg kelkáposzta
10 dkg füstölt tarja
1 pár virsli
1 paradicsom
oregano, bors
10 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
A füstölt tarját megfőzzük. Mikor félpuha, hozzáadjuk a csíkokra vágott kelkáposztát. Leszűrjük, a tarját felszeleteljük. A paradicsomot is felszeljük, a sajtot lereszeljük. A virslit meghámozzuk és karikázzuk.
A pizzaszószt a nyers pizzatésztára terítjük. Ráhalmozzuk a paradicsomot, a kelkáposztát, a füstölt tarját. Borsozzuk és oreganót szórunk rá. Megszórjuk sajttal.
A tetejére tesszük a virslit.
Előmelegített sütőbe toljuk és készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
 
Gombás pizza
 
 
 
Gombás pizza
 
 
 
Erdei gombás pizza padlizsánnal

Gombás pizza

Pizzarajongóknak íme egy fokhagymás, petrezselymes gombás pizza recept.
Hozzávalók:
pizzatészta, paradicsomos pizzaszósz
+
30 dkg nyers, vegyes gomba
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
Fél csomag petrezselyem
Só, bors
10 dkg gauda sajt
10 dkg mozzarella sajt
Elkészítés:
1. A sütőt 250 °C-ra (légkeveréses sütő 230 °C, gázsütő 6-os fokozat) előmelegítjük.
2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymagerezdeket felszeleteljük.
3. Előkészítjük a gombát, megmossuk, háztartási papírtörlővel megtörölgetjük, majd vékony szeletekre vágjuk.
4. A goudát lereszeljük, a mozzarellát felszeleteljük.
5. A petrezselymet apróra vágjuk.
6. Egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, és üvegesre pároljuk benne a hagymát és a fokhagymát.
7. Hozzátesszük a gombát és 2 percig megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk.
8. A pizzaszószt a nyers pizzatésztára terítjük.
9. Ráhalmozzuk a hagymás gombát, megszórjuk petrezselyemmel, beborítjuk a sajtokkal.
10. 12–15 percig sütjük, amíg a tészta szélei világosra nem pirulnak.
11. Megszórjuk reszelt sajttal és az előmelegített sütőbe toljuk, készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá!


 

5 megjegyzés:

Joe bácsi írta...

Mindig is nagyon szerettem a pizzát! Nem véletlen... :)

MJ írta...

Megnyugtató a kutatás eredménye, bár eddig sem volt lelkiismeret furdalásom, ha pizzát ettem.
Étvágygerjesztőek a receptjeid.

georgina írta...

Nagyon szeretem!!!

Nyárády Károly írta...

Engem sem nagyon érdekelt egyetlen kutató nagyképűsködése sem, ha netán pizzát rendeltem, de ezután sem fogok csak azért ezt rendelni, mert antioxidáns vagy antidepressziós lenne! Egy jó, ízletes pizza, egy korsó sör, a kutatók foghatnak neki az analízisnek! :-)))

carpe diem írta...

Tény, ami tény,a pizza finom, a pizzát szeretik,a pizza népszerű! -D