2010. november 20., szombat

Mindenki hazudik?


 Dr. House a keleti filozófia mestere vagy pusztán egy érzéketlen bunkó?  Vajon nincs valami több is ebben a fontoskodó, nagyképű zseniben, mint merő szürkeállomány és egó?  Egy rendkívüli személyiség áll össze a szemünk előtt, aki részben Sherlock Holmes, részben egy Szókratész-követő filozófus, de van benne valami Nietzsche übermenschéből és a taoista filozófusokból is, mindazonáltal egyáltalán nem olyan ellenszenves figura, mint első látásra hihetnénk.  Dr. Gregory House nehéz természete mellett is imádnivaló, szellemesen elbűvölő figura, netán egy szimpla patkány, aki a világon bosszulja meg testi fogyatékosságát, miközben gyógyszerfüggőségével harcol, bár abban mindenki egyetért, hogy zseni.

De miért hallgassunk rá? Egy bunkóra!... Hát igen, de azzal a fickóval ellentétben, aki épp az intelligens formatervezésről olvasgat mellettünk, House valóban király. House tűrhetően gitározik, halálian zongorázik, és a csajok szerint irtó szexi (a kék szeme miatt). Még egy patkányt is tart, Steve McQuennek nevezi - hát mi király, ha ez nem? És még valami: született zseni. Így aztán ki bánja, ha szerinte rohamokat nézni vicces ugyan, diagnosztizálni viszont uncsi? És ki tud ellenállni egy ilyen alaknak?

"Létezik egy általános igazság: mindenki hazudik. A változó csak az, hogy miről."

"Ha nem tudod, hogyan kell hazudni, azt sem tudod, hogy mikor hazudnak neked."


"A tünet nem hazudik."

"Evolúciós késztetés, hogy törődünk azzal, aki fontos nekünk, és evolúciós késztetés az is, hogy leszarunk mindenki mást."


"Nincs hazugság sérülés nélkül."




"Maga fél megváltozni. Inkább képzeli, hogy elmenekülhet, ahelyett, hogy megpróbálná. Mert ha kudarcot vall, semmije sem marad. Ezért feladja valami valódinak az esélyét, hogy a reménybe csimpaszkodjon. A remény meg... csak a nyápicoknak való."






"Az ember nem azért tapintatos, mert az olyan jó dolog, hanem egyszerűen azért, mert van benne némi alázat. Mert jól tudják, hogy követnek el hibát, és tudják, hogy a tetteiknek következményei vannak."



"Maga látja a valódi világot, és látja azt is, hogy milyen lehetne. Csak azt nem látja, amit mások látnak, az óriási szakadékot a kettő között."

Mert megérdemled !



James Hugh Calum Laurie, angol színész, humorista, író és zenész.

Született: 1959. június 11., Oxford, Oxfordshire, Anglia.
Szülők: anyja, Patricia Laidlaw, apja, W.G.R.M. "Ran" Laurie, orvos és evezős olimpiai bajnok
Magasság: 6' 2½" (1.89 m)
Szeme: kék
Haja: barna

Filmek, tv sorozatok:
Az utca királyai 2008
Doktor House (sorozat) 2004-
A Főnix útja 2004
Stuart Little, kisegér 2. 2002
Papás-mamás 2000
Stuart Little, kisegér 1999
A vasálarcos 1998
Csenő manók 1997
101 kiskutya 1996
Értelem és érzelem 1995
Szilveszteri durranások 1992
Majd a komornyik (sorozat) 1990-1993
A Bit of Fry and Laurie (sorozat) 1986-1995
Fekete Vipera (sorozat) 1986-1989
Könyvei:
A balek (The Gun Seller) 1996, Mo-n: 2007
The Paper Soldier 2009

Rajongói oldalak:
hughlaurie.fan-site.hu
Hugh-laurie.gportal.hu
Hughlaurie.lap.hu




7 megjegyzés:

Nyárády Károly írta...

Nekem sokkal jobban tetszenek(!) azok, akik megteremtették a díszletbe kilépő doki profilját. Mert, a színpad, az színpad! A film is film! Csak film!
Ünneprontó tudok lenni, igaz? :-)
Szia!

carpe diem írta...

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, dehogy...:) Ez nem ünneprontás, csak 1 vélemény.A tények mindig tények maradnak!
Díszlettel, színpaddal, színpadiassággal, bármivel, bármikor, bárhol.Vagy anélkül.Egyébként köszönöm a kommentjeidet, számomra ezek jótanácsok is, mert motiválnak.Hozzád képest annyira kezdő vagyok, sokat tanulok tőled.
Nem akarok ünneprontó lenni,amikor megkérdezem, mikor láthatom a könyvesboltok polcain a legújabb kötetedet. Karácsonyi ajándék lesz?
Kellemes hétvégét!

Nyárády Károly írta...

Kedves, ne becsüld túl az én szerény szereplésemet, mert könnyen megtörténhetik, hogy én is "csak" megjátszom magam! S akkor hogyan leszünk azzal a tanulással? :-)))
Jó kérdés lett ez az én új kötetemmel kapcsolatos kérdés, de nagyon! Mióta beleolvastak néhányan, azóta nagyon vonakodva nyilatkoznak a pénzügyi támogatást illetően. :-)) Vajon miért? A kiadóm is, de most már nagyon prüszkölni kezdett, mióta a világhálóra került az, amitől neki aranyat tojik a ...biznisz! :-)))
Tényleg, az előzőleg megjelent "életművemet" már olvastad?

P.s.
Az ünneprontást persze én sem vettem komolyan, és ezért az oldalamon sem fogok valami nagyképű okoskodást bedobni, mert tökéletesen értem a lényegét mondanivalódnak. Mindig tisztelettel néztem fel a tanítás mestereire, mert munkájuk nélkül én sem lennék az, ami vagyok, illetve az, aminek vélnek! (tiszta paranoiás leszek, vagy már az is vagyok? Hmm) :-))))))
Szia!

carpe diem írta...

Kedves Karesz!
Sajnos nem olvastam a Valahol a Világ Végén című regényedet. Már a címe is felkeltette az érdeklődésemet, a részletek is jók. Sajnos a környékünk egyetlen könyvesboltjában nem találtam, pedig már a gyerekeimet is mozgósítottam. Sajnálom...:(
Szép hetet!

Nyárády Károly írta...

Azt hiszem, lenne megoldás a gondra, és nem is egy! Néhány példányt Magyarországon hagytam egyik hozzátartozómnál, pontosan az ilyen gondok áthidalásának szándékával. Csak a pontos címedet kell elküldened, és postai után-fizetéssel máris útban lenne.
A másik megoldáson még agyalok, de nem jutottam ötletemmel dűlőre. Ennek ellenére, azt hiszem, mégis kirukkolok vele.
Szia!

Nyárády Károly írta...

Megvan a másik megoldás is! Ha beugrasz hozzám, megtudhatod a részleteket is!
Szióka!

carpe diem írta...

Remek 5let! Jó olvasgatni a párharcok hozzászólásait, nagyszerű pszichológiai érzékkel irányítod az embereket. Gratula!