2014. március 19., szerda

Gyógyító nevetés




Amit előadok, csak egy ajánlat. Tudom, hogy tudod. Akkor nevess, ha nem írják elő. Vagy magadon, mikor a cipőfűződet kötöd. Száz kiló felett nincs annál mélyebb bohóctréfa. De szűk nadrágba bújni már ötven kiló tájt is egy bonyolult attrakció, különösen úgynevezett szépfenekű hölgynek.

A nevetés a szemünkben lakik.

Nem ismer el tekintélyt. Akkor robban ki belőlünk a legédesebben, amikor kereken megtiltják. Röhög az egész osztály. És Josef Švejk, az kérem egy derék katona. Nem attól van jó kedvünk, hogy szabadok vagyunk, hanem attól, hogy az életünk így is-úgy is rabság. A legjobb humorú a legszomorúbb ember. Nem hagyja magát, nem adja magát. Nem eladó az árvaság, az igazi szegénység – mi mást tehetne: nevet, csak nevet! Ha már búsul és hangosan sajnálja magát – hatalomra tör.

A humor tisztánlátás.

Szerénység. Ragaszkodás az igazsághoz, hűség a nevetés árán ahhoz, ami van, s másként megnevezhetetlen. Nevetnivaló, oly magasan áll. Aki megnevetteti a kicsiket, az a mennyországba kerül – arra az időre, míg a gyermekek kacagnak.
A nevetés tesz szabaddá

Nem a robot, mint az auschwitzi tábor bejárata feletti felirat hirdette. Épp azért hirdette, hogy senki ne nevessen többé, aki oda belép. A hóhérok a nevetéstől félnek a legjobban.

A humor tiszta varázslat.

Levegőt kapsz tőle, bátorságot és segítséget. Mikor közös nevetésbe fordítjuk a mérgünk – hát hiszen szeretem, akivel kiabálok, ő is szeret, különben minek élne velem? –, valami sokkal jobb lesz köztünk, még annál is jobb, mintha előtte nem veszekedtünk volna. Kisüt a nap a szobában, kisütnek a napok, ahányan nevetnek, annyi csillag gyúl ki, értelmes és erős világoké. A humor nem a tragédia ellentéte, hanem a megértése. A halhatatlanságunkon nevetünk.

Milyen jótékony hatásai vannak a nevetésnek?

számos betegség megelőzésében, gyógyításában segít
erősíti az immunrendszert
fellép a tartós stressz káros hatásai ellen
fokozza a szervezet vérellátását, felgyorsítja a vérkeringést, erősíti a légző rendszert
egészséges, mély légzéssel párosul, mely javítja a szervezet oxigénellátását
a rekeszizom rendszeres, ritmikus összehúzódásaival serkenti az idegrendszer nyugalomba hozó oldalát
endorfint, azaz boldogsághormont termel
feloldja a gátlásokat és a mentális blokkokat
segít a humorérzék kialakulásában, illetve fejlesztésében
a nevetés ragályos, így ha társaságban nevetünk, akkor környezetünkre is átszáll a nevetés, annak minden jótékony hatásával együtt.

Így hát nevessünk minél többet, minél gyakrabban, és ragasszuk át környezetünkre is ezt az áldásos tevékenységet!


Nincsenek megjegyzések: