2016. május 2., hétfő

A gyógyító jázmin

Semmi sem hasonlítható a jázmin telt, édes és misztikus illatához: nem számít, hogy a lakásban, egy dézsában növekszik, vagy a kertben egy lugasra felfuttatva.





Honos Indiában, Kínában, a Közel-keleten: innen terjedt el Franciaországba, Olaszországba a mediterrán vidékre, és végül Nyugat-Európán keresztül Angliába is. Ma a jázmin sok faja tenyésztett virág az egész világon. A jázmin név a perzsa yasmine szóból származik, ami azt jelenti illatos virág.A keleti világban kedvelt leánynév a Jazmine, jelentése; isten ajándéka. A virágzás tavasszal, vagy nyáron zajlik, a virág az illatát éjszaka bocsátja ki, és a bimbók illatosabbak mint a virág. A jázmin nem csak dísznövényként ismert, belőle készül a jázmintea és az aromaterápiában használatos sokoldalú illóolaj. A jázminteát Kínában már közel 700 éve készítik, és az egyik legnépszerűbb ízesített tea. Leggyakrabban zöld teából készül, a kiváló minőségü tealeveleket keverik az illatos szirmokkal.Így ötvöződik az antioxidáns hatású zöld tea számos pozitív egészségügyi hatása a jázmin édeskés aromás illatával, és nem kevesebb gyógyhatásával.

A jázmintea hatásai:

• Emeli az energiaszintet. és a növeli a koncentrációképességet.

• Erősíti az immunrendszert, segít a megfázás, és influenza elleni védekezésben.

• Csökkenti a stresszt.

• Csökkenti sok krónikus betegség kialakulásának veszélyét, mint például a cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, rák.

• Csökkenti a koleszterin szintet, zsírt éget, segít a fogyásban.

• Csökkenti az izom, és izületi fájdalmakat.



Afrodiziákum:az indiai hagyományokban az esküvői szertatás részeként ezzel díszítik fel a menyasszonyt, a hálószobát, és permetezik be a hálószoba légterét. Segít kezelni a különböző eredetű szexuális problémákat.
Köptető: segíti a váladék kiürülését megfázás esetén, és nyugodt alvást biztosít éjszakára. Csökkenti a rekedtség, gégegyulladás tüneteit.




1 megjegyzés:

MJ írta...

Tavaly szedtünk belőle egy jó adagot. Még van ugyan, de azt hiszem pótolni kell. Pepecselős meló. :)