2010. szeptember 20., hétfő

Te és a világ

 ‎"Jogod van az élethez, éppen úgy, mint a pillangónak. (...) Jogod van szabadon gondolkodni a világ dolgai fölött, szép és csúnya, jó és rossz között választani. Jogod van bátornak lenni és őszintének. Becsületesnek, igaznak." (Wass Albert).



"...A világ szép és különös. Csak sok benne nagyon a beteg ember. Az izgága, az irígy, a gyűlölködő. a gonosztevő és a diktátor, az őrült és a hős...

Mert a világ anyja a Természet s a természetben az ember nem egyéb, mint egy kis pajkos tréfa. Vigyázz tehát, hogy vidám tréfa maradj.Mert a gonosz tréfából tövis nő csupán, amely..."


"...Gondoltál-e már arra,hogy milyen csodálatos       a világ? Mennyire egész és mennyire tökéletes minden, amit nem az ember alkotott?...

Egy láthatatlan nagy művész keze dolgozik  körülötted..."
(Te és az Isten )
"...Vannak az életben pillanatok, amikor menthetetlenül egyedül vagy.

Amikor döntened kell, hogy valami jó-e,vagy rossz. Helyes, vagy helytelen. Szép vagy csúnya. Amikor döntened kell, hogy jobbra térsz,vagy balra fordulsz. Ilyenkor nem segíthet rajtad senki. Még csak azt sem teheted, hogy valamilyen félmegoldással elhalasztod a döntést. Kikerülöd.Vagy úgy teszel, mintha nem vennéd észre, hogy döntened kell.Döntened kell. Ezen nem lehet segíteni..."
(Amikor mégis egyedül vagy)

"...Azt jelenti, hogy jogod van az élethez, éppen úgy mint a pillangónak, vagy a madárnak, vagy a vaddisznónak. De semmivel sem több, mint ezeknek. Vagyis jogod van a magányhoz, az élelemhez, amit megszerzel magadnak fáradozás áran, a napsütéshez, az esőhöz és ahhoz, hogy dideregj a hóban , ha nincs meleg ruhád. Jogod van bátornak lenni és őszintének. Becsületesnek, igaznak. Jogod van békességben élni és nyugalmasan várni a naplementét. Jogod van elnyomni magadban gonosz indulataidat és jogod van a tökéletesedés útján keresni, mely Istenhez vezet. Ez a szabadság...."
(Szabadság)
"...Minden vagyonodat elvesztetted. A virágok is elvesztették színpompás ékszereiket, csak puszta gyökerük maradt meg a föld alatt. Azért ne hidd, hogy most már többé sohssem fognak virágozni. Életed, megszokott munkád kerete szertehullott. Itt állasz puszta kézzel, egyetlen szál ruhával és nem tudod, mihez kezdhetnél, mert ilyesmi még nem történt Veled..."
(Mindent újrakezdünk)






"Mert a gyökérben van az élet, érted?
Aki pedig elmegy, nem viheti magával a gyökeret.
S akinek nincs gyökere, az elvész."
- Wass Albert: Hagyaték









Nincsenek megjegyzések: